Preguntes freqüents

Aquestes preguntes es refereixen exclusivament a l'oferta dels cicles formatius.

  • 1. INFORMACIÓ GENERAL SOBRE L'INSTITUT

  • L'Institut és un centre públic o privat? 

    L'Institut Hospital de Mar FP Sanitària és un centre públic que depèn del Parc de Salut MAR. 

  • Què vol dir centre d'FP integrada? 

    Un centre d'FP integrada és un institut que agrupa tant l'FP inicial, destinada a persones que segueixen un itinerari formatiu, com l'FP per l'ocupació, orientada a professionals que volen continuar la seva formació al llarg de la vida. Aquesta estructura permet oferir una formació adaptada a diferents etapes professionals, afavorint l'aprenentatge pràctic i la inserció laboral, mitjançant una estreta col·laboració amb empreses i entorns laborals reals. En el nostre cas, especialitzat en el camp de la salut i les biociències

  • Què són els certificats professionals? 

    Els certificats professionals són titulacions que acrediten una formació específica i especialitzada en àrees concretes, amb un enfocament pràctic per millorar l'ocupabilitat. Per més informació sobre els certificats professionals disponibles, pots consultar l'apartat Oferta formativa d la nostra pàgina web  

  • Què és un curs d'especialització? 

    Un curs d'especialització en cicles formatius de Grau Superior (GS) permet aprofundir en un àmbit específic de la formació professional. Aquest tipus de curs atorga un títol de Màster en FP. Per més informació sobre els cursos d'especialització disponibles, pots consultar l'apartat Oferta formativa de la nostra pàgina web d'estudis. 

  • Què és un PFI (Programa de Formació i Inserció)? 

    El PFI és un programa de formació orientat a joves entre 16 anys i 21 anys que no han obtingut el títol de l'ESO. Combina formació en àrees professionals amb orientació laboral, amb l'objectiu d'afavorir la inserció laboral i/o la continuïtat d'estudis. És una oportunitat per adquirir les competències necessàries per a la inserció al mercat de treball o per continuar la formació en cicles formatius de grau mitjà. 

  • Que vol dir FP dual? 

    La FP Dual és una modalitat de formació professional en la qual els estudiants combinen l'aprenentatge a l'aula amb la formació pràctica en una empresa. Aquesta modalitat té l'objectiu de facilitar la transició al món laboral i d'ajustar les competències dels estudiants a les necessitats reals de les empreses. 

    Formació dual en règim general 

    • - Entre el 25% i 35% de la durada total del currículum. 
    • - Entre el 10% i el 20% dels resultats d'aprenentatge dels mòduls professionals 
    • - Integrada en cadascun dels mòduls professionals 
    • - Contribuirà a la qualificació final del mòdul professional en un 10%. 

    Formació dual en règim intensiu 

    • - Entre el 35% i 50% de la durada total del currículum. 
    • - El 30% dels resultats d'aprenentatge dels mòduls professionals com a mínim. 
    • -Consistirà en la suma de: 
    •             - Estada a l'empresa de la dual general 
    •             - El Projecte Intermodular 

    A la formació professional dual en règim intensiu, l'alumnat té presència molt més important a les empreses que a la general. La relació legal entre alumnat i empreses es duu a terme mitjançant la formalització d'un contracte laboral o bé d'una beca formativa.  

  • Quin preu tenen els estudis? 

    Els preus dels estudis els pots consultar a la nostra pàgina web, on trobaràs tota la informació actualitzada

  • Quines possibilitats tinc d'accedir al cicle que vull? 

    Les possibilitats d'accés varien segons la via d'accés, ja que cada una té percentatges diferents de disponibilitat. La demanda acostuma a ser alta, però cada curs és diferent. Per tant, t'animem a que facis la preinscripció seguint els teus interessos. 

  • Puc canviar de cicle o especialitat després d'iniciar el curs? 

    No es pot canviar de cicle o especialitat un cop iniciat el curs, ja que aquest canvi requereix un nou procés de preinscripció. Si tens dubtes sobre la teva elecció, et recomanem que ho consultis i t'informis bé abans de començar el curs per valorar totes les opcions disponibles. 

  • 2. MATRÍCULA I CONDICIONS D'ACCÉS

  • Quines són les condicions per a la matrícula si tinc NEE? 

    Si tens NEE, cal marcar la casella corresponent a "necessitats educatives especials" a la preinscripció. A cada grup es reserven dues places per alumnat amb NEE, però aquestes depenen de la disponibilitat de places per a alumnat repetidor amb la mateixa casuística. Per tant, és important consultar l'oferta de places disponibles abans de realitzar la preinscripció, ja que pot variar en funció de les places ocupades per altres alumnes. 

  • Puc sol·licitar la convalidació de matèries? 

    Sí, pots sol·licitar la convalidació de matèries tant al moment de la matrícula com posteriorment. Si no pots fer-ho en aquell moment, també tindràs l'oportunitat de tramitar les convalidacions més endavant, un cop iniciat el curs. 

  • Puc accedir a un segon curs si ja he cursat el primer en un altre centre? 

    Sí, és possible canviar de centre. Cal que facis una preinscripció i t'asseguris que hi hagi places disponibles en el curs que sol·licites. A més, cal tenir en compte que cada institut organitza i distribueix les matèries de primer i segon de manera diferent. Aquest canvi pot comportar adaptar-te a una organització d'estudis diferent, fet que podria allargar un any més la teva formació. En el nostre centre treballem amb metodologia de projecte i aquests projectes poden incloure mòduls ja cursats. En aquest cas, tot i que només hauràs de matricular-te dels mòduls pendents, hauràs de cursar sencer els projectes. 

  • Com puc saber la meva posició a la llista d'admesos? 

    Per motius de privacitat, aquesta informació no es proporciona per telèfon. Pots consultar la teva posició a la llista d'admesos i altres temes relacionats amb la preinscripció a través del lloc web del Departament d'Educació. 

  • Com puc saber les matèries del cicle? 

    Pots consultar les matèries del cicle a través dels currículums oficials disponibles a la web xtec- Xarxa telemàtica de Catalunya  https://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/professionals/ 

  • Si em dono de baixa em retornen els diners de la matrícula? 

    En el moment de la matrícula l'alumnat ha d'abonar el preu públic (només cicles superiors) i la quota de material (cicles de grau mitjà, cicles de grau superior i curs d'especialització).  

    El preu públic es retornarà íntegrament en els supòsits indicats en les instruccions del Departament d'Educació i Formació Professional per al curs corresponent. 

    La devolució de la quota institut es realitzarà en funció del moment de la baixa i dels motius d'aquesta: 

    Abans de l'inici de curs: es retornarà l'import de la quota menys 30 euros 

    Durant el primer mes de curs: 

    • Si el motiu és la matrícula en un altre cicle formatiu o universitat: és retornarà l'import de la quota menys 30 euros 
    • Qualsevol altre motiu: es retorna el 50 % de la quota 

    Passat un mes des de l'inici de curs: no es retorna l'import de la quota institut 

  • Quins estudis es realitzen en horari de matí? 

    Els estudis impartits al matí són els següents:  

    PFI Auxiliar en centres sanitaris
    CFGM en Cures Auxiliars d'Infermeria (torn matí)  
    CFGS de Laboratori Clínic i Biomèdic (amb orientació professional) 
    CFGS de Documentació i Administració Sanitàries (amb orientació professional) 
    CFGS d'Anatomia Patològica i Citodiagnòstic 
    CFGS d'Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear 
    CFGS de Distribució Conjunta Radioteràpia + Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear 

    La part curricular del cicle de Cures Auxiliars d'Infermeria de matí que es fa al centre finalitza a finals de maig, amb una setmana al juny per a recuperacions. La formació en centres de treball (pràctiques) es realitza durant el primer trimestre del curs següent, un cop tots els crèdits hagin estat aprovats.

  • Quins estudis es realitzen en horari de tarda? 

    CFGM en Cures Auxiliars d'Infermeria
    CFGS de Laboratori Clínic i Biomèdic 
     
    CFGS de Documentació Sanitària  
    Curs d'Especialització en Cultius Cel·lulars 
    Certificats Professionals 

  • Com puc conèixer l'horari del meu curs? 

    L'horari del teu curs es donarà a l'inici de les classes. En aquell moment, podràs consultar el teu horari personalitzat i obtenir tota la informació relacionada amb el teu grup i les matèries. 

  • L'horari de les pràctiques és al matí o a la tarda? 

    L'horari de les pràctiques pot ser tant al matí com a la tarda, depenent de la disponibilitat dels centres de pràctiques. 

  • 4. SUPORT ACADÈMIC I ADAPTACIONS

  • Què vol dir cursar un cicle amb una orientació professional? 

    Cursar un cicle amb orientació professional implica que el cicle inclou continguts especialitzats que responen a les necessitats d'un determinat sector professional. Tot i que el títol obtingut és el mateix, l'orientació professional ofereix una formació més centrada en una especificitat concreta de l'àmbit laboral. 

  • Què passa si necessito una adaptació curricular per a alguna discapacitat? Hi ha mesures de suport per a alumnes amb dificultats d'aprenentatge? 

    Si necessites una adaptació curricular per a alguna discapacitat o dificultat d'aprenentatge, el teu tutor/a, juntament amb la coordinació pedagògica, avaluaran la millor manera d'adaptar el programa a les teves necessitats.  

    L'Institut disposa d'un espai d'atenció psicoeducativa especialitzat, on es poden oferir suports i estratègies personalitzades per facilitar el teu aprenentatge.

  • Les classes s'imparteixen en català? 

    La majoria de les classes es fan en català, ja que aquesta és la llengua vehicular de l'Institut i així es defineix en el Projecte Lingüístic de centre, tal i com defineix la normativa educativa vigent a Catalunya. Si un alumne/a té dificultats en l'aprenentatge per desconeixement de la llengua vehicular, oferim informació sobre on i com pot tenir accés a recursos que l'ajudin i també s'intenta oferir tot el suport necessari per facilitar la seva adaptació i garantir que pugui assolir els objectius acadèmics.   

  • He de comprar material escolar? 

    No és necessari comprar llibres ni altre tipus de material fungible, ja que tot el contingut de les matèries està disponible al Campus Virtual i la resta la proveeix l'Institut. Alguns cicles poden requerir la compra d'equipament específic, com per exemple una bata o pijama blancs. En tot cas, s'informa amb suficient temps d'aquest fet i depèn del cicle que es cursa. 

    L'institut compta amb un espai de recursos obert als estudiants, que inclou una àmplia selecció de llibres, material audiovisual i altres eines d'aprenentatge. A més, l'alumnat té accés a ordinadors portàtils per facilitar el seu procés d'aprenentatge i garantir que disposi de totes les eines necessàries per al seu desenvolupament acadèmic. 

  • És obligatòria l'assistència a les classes? 

    Sí, l'assistència a la formació professional es obligatòria, ja que son uns estudis molt procedimentals. Si un alumne/a supera el 20% d'absències d'una matèria, es considerarà que no l'ha superada i haurà de presentar-se a una convocatòria extraordinària al final del curs. Aquest 20% inclou tant les faltes justificades com les no justificades. 

  • 5. COMUNICACIÓ AMB LES FAMÍLIES

  • Quins són els canals de comunicació entre l'institut i les famílies? 

    L'institut disposa de diversos canals de comunicació per mantenir les famílies informades, com el correu electrònic, la plataforma educativa i reunions presencials. A l'inici de curs, es realitzarà una reunió informativa per a les famílies de  l'alumnat menor d'edat, en la qual es donaran totes les indicacions sobre el curs i el seguiment de l'alumne/a. També es proporcionaran les instruccions per accedir a la plataforma educativa, a través de la qual les famílies podran consultar el progrés acadèmic. A més, els tutors i tutores estaran disponibles per resoldre qualsevol dubte o consulta al llarg del curs. 

  • 6. BEQUES, AJUDES I MOBILITAT INTERNACIONAL

  • Quines beques i ajudes econòmiques puc sol·licitar? 

    Pots sol·licitar les beques i ajudes econòmiques ofertes pel Ministeri d'Educació, especialment les beques per a estudis de Formació Professional (FP). Aquestes beques cobreixen diverses despeses com matrícula, materials i transport, i estan disponibles per a alumnes que compleixin els requisits econòmics i acadèmics establerts. Et recomanem consultar la convocatòria oficial al lloc web del Ministeri d'Educació per obtenir més informació sobre els requisits i terminis. 

  • Hi ha possibilitat de fer intercanvis o pràctiques a l'estranger? 

    Sí, l'institut ofereix la possibilitat de participar en programes d'intercanvi i pràctiques a l'estranger, com els programes Erasmus específics. Si estàs interessat/da en realitzar una mobilitat internacional, t'informarem a l'inici de curs sobre les opcions disponibles i els requisits per a la sol·licitud

  • 7. ALTRES PREGUNTES D'INTERÈS

  • Puc accedir a la Universitat amb els cicles formatius?

    Sí, l'alumnat que obtingui un cicle formatiu de grau superior pot accedir directament a la universitat. La seva nota d'accés es calcula a partir de la qualificació mitjana del cicle. Si volen millorar la seva nota, poden presentar-se voluntàriament a la fase específica de les PAU.

  • Hi ha cafeteria al centre?

    No tenim cafeteria, però disposem de màquines de vending i una zona amb microones per escalfar el menjar i també espais per poder dinar

  • Qui escull els centres de pràctiques, els i les alumnes o l'Institut?

    Els centres de pràctiques són assignats per l'institut, tenint en compte les característiques de cada alumne/a i el perfil professional de les pràctiques. Si l'alumna o alumne presenta una col·laboració factible, es pot estudiar la possibilitat d'establir un conveni amb l'empresa.