I Jornada de Tècniques del Laboratori de Recerca
Actualització per tècnics de laboratori en l'àmbit de la recerca, la I Jornada tindrà com a tema central la tècnica de CRISPR/Cas9, una metodologia d’edició del genoma que ha revolucionat l’última dècada de la investigació biotecnològica.
El món de la recerca està en una constant evolució i està estretament lligat als avenços metodològics i tecnològics, els quals són els que possibiliten en una gran part, l'avenç en la recerca i en la ciència. En conseqüència, els tècnics de laboratori han d'anar incorporant de forma contínua noves tecnologies, metodologies i procediments de treball. Amb aquestes jornades es pretén facilitar la constant actualització metodològica necessària per a aquests professionals de l'àmbit de la recerca. Concretament la Jornada d'enguany, tindrà com a tema central la tècnica de CRISPR/Cas9, una metodologia d'edició del genoma que ha revolucionat l'última dècada de la investigació biotecnològica.
Comptem amb tres experts i expertes en aquesta metodologia, que l'han utilitzat per a diferents aplicacions en recerca. Comptem amb la Carme Cortina (IRB) que ha fet "knock-ins" en els seus models d'organoids intestinals, l'Elena Senís (VHIO) que ha fet "knock-outs" i ha estat pionera en la generació de vectors adenoassociats, i en Diego Balboa (CRG), especialista en activadors transcripcionals CRISPR-Cas9.
A més, tot i que aquest serà l'eix vertebral de la Jornada, volem que aquestes sessions siguin també un espai d'intercanvi, de manera que volem encoratjar als participants a què presentin el seu treball de laboratori en forma de comunicació oral*, tingui o no tingui a veure amb la metodologia CRISPR/Cas9, en un espai que hem reservat per aquest propòsit al final de la jornada. Volem que aquestes jornades no només siguin un lloc per aprendre i posar-se al dia de noves tecnologies, sinó que també siguin un important punt de trobada entre professionals de diferents institucions, on poder compartir l'experiència acumulada i posar de manifest les diferents inquietuds i/o dubtes que sorgeixen al dia a dia.
-
Dirigit a:
Tècnics de laboratori interessats a adquirir i actualitzar coneixements sobre les diferents tècniques i conceptes relacionats amb la professió, la qual està en constant actualització.
-
Dates i horari del curs
2 de desembre de 2021 (15 h - 19 h)
-
Programa
15:00 Benvinguda i inauguració de la jornada. Montse Blanes Campillo. Directora Fundació Bonanova.
15:10 Edició d'organoids de càncer colorectal amb CRISPR/Cas9 per a l'estudi de l'heterogeneïtat cel·lular tumoral.
Carme Cortina Duran. Doctora en Biomedicina (Universitat Pompeu Fabra - Barcelona).
16:10 Les CRISPR deixen KO: com fer un knock-out amb el sistema CRISPR/Cas9. Elena Senís Herrero (VHIO - Institut Bonanova) Doctora en Biociències (Universitat Heidelberg -Alemanya).
17:10 Descans
17:30 Reprogramació de la identitat cel·lular utilitzant activadors transcripcionals CRISPR-Cas9. Diego Balboa Alonso (CRG)
Doctor en Bioquímica i Biologia del desenvolupament (Universitat Hèlsinki -Finlàndia)
18:30 Espai obert per tal que els tècnics i tècniques participants de la jornada exposin el seu treball de laboratori amb relació a qualsevol tècnica o metodologia*. Experts/es: Carme Cortina Duran, Elena Senís Herrero, Diego Balboa Alonso.
-
Més informació:
Volem instaurar unes jornades que es facin cada any per donar un espai de trobada als tècnics de laboratori de recerca, sobre tècniques i temes que puguin ser del vostre interès.
Enguany hem escollit la metodologia de CRISPR/Cas9 com a tema central, una metodologia nova i complexa a l'hora de posar-la a punt al laboratori. Per tractar el tema, hem convidat a tres expertes i experts: comptem amb la Carme Cortina (IRB) que ha fet "knock-ins" en els seus models d'organoids intestinals, l'Elena Senís (VHIO) que ha fet "knock-outs" i ha estat pionera en la generació de vectors adenoassociats, i en Diego Balboa (CRG), especialista en activadors transcripcionals CRISPR-Cas9.
A més, voldríem que els assistents també participessin i presentessin el seu treball en forma de comunicació oral* en un espai al final de la jornada que hem reservat per aquest propòsit. Volem que aquestes jornades no només siguin un lloc per aprendre i posar-se al dia de noves tecnologies, sinó que també siguin un important punt de trobada entre professionals de diferents institucions, on poder compartir l'experiència acumulada i posar de manifest les diferents inquietuds i/o dubtes que sorgeixen al dia a dia.
-
*Comunicacions Orals:
Les comunicacions orals tindran una durada de 10-15 minuts i caldrà que tinguin un suport audiovisual (ppt o similar). Els interessats/interessades a fer una presentació dels seus treballs cal que enviïn un e-mail a mmartin(ELIMINAR)@institutbonanova.cat, indicant títol, autors, filiació i un petit resum d'un màxim de 200 paraules.
El termini de presentació de les comunicacions orals finalitza el 19 de novembre de 2021.
-
Inscripció:
Preinscripció telemàtica fins al 29 de novembre de 2021. L'alumne quedarà inscrit en el curs una vegada realitzi l'ingrés corresponent mitjançant transferència bancària o ingrés efectiu
-
Preu del curs:
- 25 euros
- 15 euros, exalumnes de l'Institut Bonanova membres de la Fundació Bonanova i centres col·laboradors de l'Institut Bonanova
-
Diploma:
Tots els alumnes que segueixin el curs rebran la titulació corresponent. Per a rebre el diploma d'assistència, s'ha d'haver assistit a un mínim de 80% de la Jornada.
Pendent d'acreditar pel Consell Català de la Formació Continuada de les professions sanitàries.
-
Dates de la preinscripció:
Del 02/11/2021 al 29/11/2021