CREACTIVA'T: Els alumnes comparteixen les seves experiències amb les empreses del sector
Aplicacions per evitar que els pacients es perdin a l'hospital, millores de la comunicació interna o de l'emmagatzematge de mostres al laboratori, fer els protocols de treball més accessibles o garantir la privacitat dels pacients mentre se sotmeten a proves diagnòstiques... Aquests són alguns dels problemes que els nostres alumnes han intentat resoldre en els seus treballs de fi de cicle. Unes solucions que el passat 7 de juny vam compartir amb les empreses del sector sanitari a la primera edició de la Jornada CREACTIVA'T.
Marian Chavarría durant la jornada
Com ha explicat la Directora de l'Institut Bonanova, Marian Chavarría, aquesta iniciativa pretén fer de pont entre el coneixement adquirit pels estudiants i les empreses. "Feia temps que ens fèiem una pregunta. Els estudiants, quan fan pràctiques, aprenen molt en el sector professional, però, com aconseguim que aportin els seus coneixements i facin un retorn d'allò que reben a la seva formació?", ha destacat. Una nova forma de plantejar el treball de fi de cicle que permet aprofitar "que ells veuen les coses diferents de com les veiem majoritàriament els professionals, aporten una nova mirada que trenca les rutines amb les quals estem acostumats a treballar".
Aportar solucions a problemes reals
Els alumnes han presentat les seves respostes als reptes que s'han plantejat durant les seves estades de formació a les empreses. L'objectiu ha estat contribuir a la millora de la prestació dels serveis sanitaris i respondre als objectius formatius d'emprenedoria i innovació. Així, entre les seves propostes hi ha el desenvolupament d'una aplicació per a dispositius mòbils que permeti conèixer l'evolució del pacient ingressat a urgències, una altra perquè el pacient rebi millor la informació després de sotmetre's a proves de diagnòstic per la imatge o bé la instal·lació d'un semàfor per millorar la higiene de mans en un servei de radiologia. També han afrontat la necessitat de millores internes entre els diferents serveis i treballadors, així com altres per facilitar el treball a diversos espais.
Presentació d’un dels projectes
Els projectes s'han treballat en grup, perquè, com ha explicat Xavier Verdaguer, emprenedor català instal·lat a San Francisco, als Estats Units, i ponent de la jornada, "no es pot innovar sol, no es pot emprendre sol. La innovació és massa important per fer-la sol. Cal treballar en equip. Si treballes amb actitud, equip, mètode i ganes, pots innovar".
Moment de la conferència de Xavier Verdaguer