L’Institut Bonanova, premi a l'Aliança STEAM pel talent femení “Nenes en peu de Ciència” que atorga el Ministeri d’Educació i Formació Professional
Un total de 13 projectes -10 de centres educatius i 3 d'entitats i organitzacions- rebran el premi de l'Aliança STEAM pel talent femení, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. El lliurament de guardons tindrà lloc dissabte que ve. En total, s'han presentat més de 130 candidatures en aquesta primera convocatòria.
A l'acte participarà la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, i la de Ciència i Innovació, Diana Morant.
Els guardons es reparteixen en cinc categories: Educació Infantil i Primària; Educació Secundària i Batxillerat; Formació Professional de Grau Mitjà; Formació Professional de Grau Superior; i entitats i organitzacions. Els primers premis estan dotats amb 5.000 euros cadascun, els segons amb 3.000 euros i els tercers amb 2.000 euros.
El seu objectiu és reconèixer el treball dels projectes més innovadors en matèria de promoció de les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Matemàtica i Art, per les seves sigles en anglès) entre l'alumnat, en particular entre les noies. Les experiències premiades seran recollides en una publicació accessible en la web de l'Aliança i serviran d'exemple de bones pràctiques per a altres centres educatius i altres entitats i organitzacions compromeses en aquest àmbit.
L'Institut Bonanova d'FP sanitària rep el premi a la Formació Professional de Grau Superior pel projecte “Impuls del talent femení i de la vocació per les STEAM des de l'FP de la salut i les biociències.”
El projecte té com a objectiu principal donar a conèixer estudis i professions de l'àmbit científic-tecnològic i de la recerca a alumnat d'Educació Primària, de l'ESO i Batxillerat, centrant-nos especialment en les nenes i joves que cursen aquests estudis per a acostar-les a l'àmbit STEAM.
El projecte recull diverses activitats que l'Institut té dissenyades i que s'adrecen a promoure les trajectòries formatives STEAM per ser realitzades amb escoles i instituts del context geogràfic proper al centre. Les activitats ja han estat pilotades amb centres educatius diversos.
La idea central és explorar diferents activitats que puguin realitzar-se conjuntament per a promocionar els estudis STEAM entre les nenes i les joves, des de la perspectiva d'un centre de Formació professional especialitzat en l'àmbit de la salut i les biociències, mostrant no només els itineraris acadèmics sinó les futures professions associades.
Els objectius del projecte són:
-
Promocionar els estudis de l'àmbit de la salut i les biociències entre les nenes i les joves.
-
Visibilitzar els estudis d'FP de la família professional sanitària entre les nenes i les joves, especialment els vinculats a la recerca en biociències i a l'ajuda i suport al diagnòstic clínic.
-
Presentar les professions dels àmbits científics associats a la salut i a les biociències, trencant amb els estereotips vinculats al gènere i desmitificant la figura de la persona científica associada a un perfil i estatus determinat.
-
Promoure la cooperació intercentres que imparteixen estudis de diferents etapes per a millorar els processos d'orientació acadèmica i professional.
-
Despertar l'interès i la passió per la ciència i la tecnologia des del punt de vista de la salut i les biociències.
Les 13 experiències educatives premiades el 2022 són:
Infantil i Primària: 1r Premi: CEIP San Isidro Labrador, Huétor Tájar, Granada; 2n: CEIP Juan Pablo I, Valderrubio, Granada; 3r: CEIP María Pita, A Coruña.
Secundària i Batxillerat: 1r Premi: IES Benalmádena, Málaga; 2n: Institut Sunsi Móra de Canet de Mar, Barcelona; 3r: IES Federico Balart, Pliego, Murcia.
FP de Grau Mitjà: 1r Premi: IES Ramón y Cajal (Valladolid) i 2n, l'IES Virgen del Pilar de Zaragoza.
FP de Grau Superior: 1r Premi: Institut Bonanova, Barcelona, i el segon premi pel CIFP Ánxel Casal, A Coruña.
Entitats i organitzacions: 1r Premi: Universidad Carlos III de Madrid; 2n: Instituto de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), Paterna, València, i 3r: Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT).